Klima története

klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. KlímaA sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékek, amelyekkel hatékonyan, energiatakarékosan és gyorsan lehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a levegőben lévő káros anyagokat is polleneket megszűrik. A split klíma segítségével a légkondicionálási folyamathoz egy beltéri egységre és egy kültéri egységre van szükség. A hűtőközeg a csöveken keresztül áramlik egyik egységből a másikba. A hűtőközeg az egyik egységben felveszi, a másikban pedig leadja az energiát. A split klíma berendezések egyszerű megfogalmazása az energia felvétele az egyik helyen és leadása egy másik helyen.
A split rendszerű klímaberendezésekben a hűtőközeg kering, a beltéri oldal párologtatója vonja el a hőt a hűtendő térből, mely hőt a kültéri egység vezet a környezetbe.


A fűtési folyamat a klíma készülékeknél megegyezik a fentiekben leírtakkal csak fordított irányban. A légkondicionálás megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, tiszta levegőt biztosít.
Mindezt huzat nélkül, zajtalanul energiatakarékosan teszi, kellemesen hűs illetve meleg környezetet biztosítva.
A split klíma készülékek az un. direkt elpárolgás elvén működnek. Arra a tényre már több ezer éve rájöttek, hogy a párolgással hőt lehet leadni. Az emberi test az izzadás révén, a kutyák a lihegéssel párologtatnak nagy melegben. Ahhoz, hogy az izzadástól eljussunk egészen a modern klíma készülékig rövid történelmi áttekintéssel segítünk.


Klíma történelem:
Klíma - 2A hűtés, klímatizálás iránti igény egyidős az emberiséggel. Történelmi adatok és feljegyzések igazolják, hogy a meleg időszakokban a korai népek is igényelték a hűtést italaik, ételeik, sőt lakóhelyük klímájának kellemesebbé tétele miatt. A rendelkezésre álló legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtak, kihasználták a hűvös, árnyékos helyeket, barlangokat, vermeket. Ha megoldható volt, akkor a hó és a jég segítségével hűtöttek.
Ie. 2500 körül az egyiptomiak már felfedezték és felhasználták a párolgás hűtőhatását.
Az ókori rómaiak vízvezetékben keringtették a vizet, mellyel a házak falait tudták hűteni. Persze ez a luxus csak a gazdagok kiváltsága volt.
1820-ban angol tudósok, valamint egy Michael Faraday nevű feltaláló arra a felfedezésre jutott, hogy a sűrített és cseppfolyósított ammónia hűteni képes, amikor a cseppfolyósított ammóniát elpárologni hagyják.
1842-ben Floridában Dr. John Gorrie fizikus kompresszoros technológiát alkalmazott jég előállítására, amelyet azután a levegő hűtésére használt.
A klíma berendezéseket az ár és a méret miatt kezdetben elsősorban ipari célra gyártották.
1902-ben Willis Haviland Carrier feltalálta az első modern elektromos klíma készüléket. Létrehozták a The Carrie Air Conditioning Company of America nevű vállalatot, mellyel a növekvő igényeknek igyekeztek megfelelni.
Az első klíma készülékek mérgező, vagy tűzveszélyes gázokkal működtek, mint az ammónia, metil-clorid, vagy a  propán.
1928-ban Thomas Midgley Jr. megalkotta a clorofluorocarbon gázt, amely Freon márkanéven vált közismertté. Ez a szénhidrogén-származékú szagtalan, nem mérgező, nem éghető, nem robbanó gáz forradalmasította a kisméretű kompresszoros hűtőberendezések, klíma készülékek elterjedését.
A 20. század végén új probléma jelentkezett: kiderült, hogy a freon-típusú hűtőközegek egy része károsítja a környezetet, az ózonréteg rombolásához, az üvegházhatás fokozásához vezet.
A klíma készülékekben korábban elterjedt R12 és R22 hűtőközegeket betiltották.
A klíma gépek technológiai újítása napjainkban is folytatódik. A ma gyártott klíma berendezések R407C, vagy R410A töltetet tartalmaznak, amelyek teljesen „zöld” hűtőközegek. Az inverteres kompresszorok tovább növelték a klíma készülékek hatékonyságát, a gyártók korábban elérhetetlennek vélt csúcsokat értek el a lakossági klíma kategóriában.
Biztosak lehetünk benne, hogy a klíma gyártók kutatói nem ülnek tétlenül a babérjaikon, erre a kiélezett verseny fokozottan sarkalja őket.